Translate

marți, 5 februarie 2013

Medierea medierilor

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 4/2013 ce vizează Codul de procedura civila, precum si alte  acte normative conexe, se aduc mici modificări și cu privire la mediere.

Aceste modificări sunt minore, având în vedere faptul că OUG nu face altceva decât să proroge intrarea în vigoare a unor dispoziții.

Modificările aduse de OUG nr. 4/2013, referitoare la mediere sunt:

1.  obligativitatea instanțelor de a solicita dovada participării la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii   intra in vigoare odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, adică la 15 februarie 2013;

2. sancțiunea inadmisibilității cererii de chemare în judecată va fi aplicată de la 1 august 2013, proceselor începute dupa 1 august 2013;

3. pentru perioada 15 februarie – 1 august, sancțiunea neparticipării la ședința de informare și implicit lipsa dovezii (certificat/proces-verbal, după caz) este amenda prevăzută de Noul Cod de procedură civilă, stabilită în cuantum de la 100 la 1000 lei.

4. se naște întrebarea: în cadrul căror procese  va solicita instanta dovada participării la ședința de informare de la 15 februarie?

Dat fiind faptul ca OUG nu prevede nimic în acest sens iar celelalte dispoziții nu fac alte referiri, când lega nu distinge, înțelegem că instanța va trebui să ceară dovada participării la ședința de informare  în toate procesele aflate pe rol la 15 februarie precum și in toate procesele ce urmează a fi declanșate.

Obesrvații referitoare la sancțiunea stabilită de NCPC, prin art. 187 alin. 1 pct. 1, litera f), referitor la refuzul părții de a participa la ședința de informare.

Noul Cod de procedură civilă prevede:

Art. 187. – (1) „Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:

1. cu amenda judiciara de la 100 lei la 1.000 lei:

f) refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care a acceptat, potrivit legii;”

La momentul instituirii acestei sancțiuni, nu erau în vigoare dispozițiile Legii 192/2006 care prevedeau obligativitatea participării la ședința de informare și de aceea legiuitorul a condiționat sancționarea refuzului de acceptarea părții.

În condițiile în care, de la momentul instituirii sancțiunii, a fost reglementată obligativitatea participării la ședința de informare (Legea 115/2012, OUG 90/2012 precum și OUG n. 4/2013), sancțiunea va putea fi aplicată fără condiționarea amintită (devenind caducă), cu atât mai mult cu cât legiuitorul face trimitere expresă către condițiile impuse de Legea 192/2006 privind medierea, prin sintagma „potrivit legii”.

 Prin urmare, dovada participării la ședința de informare trebuie depusă în toate procesele aflate pe rolul instanței de judecată, începând cu 15 februarie 2013, pentru ca partea/părțile să nu fie sancționate cu amenda judiciară cuprinsă între 100 și 1.000 lei.

Sursa Mediere.ro

Niciun comentariu: