Translate

luni, 26 martie 2012

H.G. Nr. 568./2002 privind iodarea universală a sării

Orice interventie in produsele alimentare are avantaje si dezavanataje. HG nr. 568/2002 modificata prin 2006 impune iodarea universala a sarii, devenind astfel obligatoriu ca pe toate rafturile din supermarketuri sa fie numai dare iodata. Iodul din sare binenteles ca are anumite beneficii (de ex. previne oligofrenia si cretinismul la copii) insa putini stiu ca o lingurita de iod ajunge unui copil o viata intreaga pentru a preveni oligofrenia sau cretinismul.
Pe site-ul PLAFARULUI   se precizeaza putin mai detaliat nocivitatea sarii iodate in timp . Antiaglomerantul E536 (ferocianura de potasiu ) sau E535 (ferocianura de sodiu)  sunt compusi chimici artificiali care impiedica sarea sa se intareasca. Ambii compusi daca ajung prin incalzire la 100 grade Celsius astfel  E536 se separa in cianura de potasiu si cloruda de fier si E535 in cianura si hidrogen . Se spune ca in cantitati mici nu sunt nocive dar nu s-a precizat pe ce perioada :)    La Plafar sau magazinele naturiste se poate gasi sare neiodata si va recomand pentru ca in timp acest exces de iod va da mai tarziu tulburari grave in organism de ex. cancere tiroidiene, hiper si hio tiroide , tulburari de vedere, alergii.


H.G. Nr. 568./2002 Art. 3
(1) În România, în alimentaţia oamenilor se utilizează numai sare iodată.
(2) În hrana animalelor şi în industria alimentară utilizarea sării iodate este opţională, cu excepţia fabricării pâinii şi a produselor de panificaţie.

CAPITOLUL IV
Sancţiuni
Art. 12
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) comercializarea sării iodate pentru consumul uman sau pentru fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, cu un conţinut de iod în afara limitelor stabilite de art. 4 alin. (2);
b) comercializarea cu amănuntul a sării neiodate, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 10 alin. (2);
c) nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare şi comercializare a sării iodate, stabilite de producător în conformitate cu prevederile legale;
d) utilizarea sării neiodate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publică şi colectivă.

 Sunt de parere ca orice om are un metabolism diferit prin urmare are sau nu are nevoie de iod . Acest lucru trebuie sa il stabileasca in opinia mea un doctor de specialitate nu un HG !!!  In tarile din comunitatea europeana alaturi de sarea iodata se gaseste in supermarket si sare neiodata (ceea ce mi se pare ok) . 


"Evitati excesul de sare iodata ca sa apucati sa evitati excesul de zahar si grasimi"  Carol Malinescu

Niciun comentariu: