Translate

joi, 16 decembrie 2010

Contractul Colectiv de Munca

Dupa parerea mea in ceea ce priveste sectorul privat, acest contract ( Legea nr. 130/1996 reactualizata) este o mare pierdere de timp. Din experienta mea reprezentantul salariatilor ales pentru negocierea contractului colectiv de munca e de multe ori mana dreapta a patronului. In cazul firmelor de distributie (pe tara) de exemplu sau curierat rapid este foarte greu sa aduni toti angajatii sa ii pui sa voteze un reprezentant (care ar trebui sa faca munca de lamurire si sa ii convinga ca el le va apara drepturile) . Frectie la picior de lemn. A doua problema intervine in cazul actiunilor de mediere din partea Ministerului Muncii prin Directiile din teritoriu. Procedural totul e ok. Se fac schimburi de hartiute se stabileste un termen si reprezentantul salariatilor sau sindicalistii sunt prezenti dar nimeni din partea patronatului. De fapt cine ar putea sa ii oblige atata timp cat la fisierul de informatii din firma scrie foarte frumos " Asteptam repezentantii salariatilor sa vina la negocierile contractului colectiv de munca" . Ce sa faca ITM-ul in fata unui asa afis? Conflictul e notificat, mentionat, memorat, indurerat dar atat. Caci nimeni dupa opinia mea nu ar trebui sa incheie un contract daca acele clauze nu sunt pe placul partilor . De obicei sindicalistii sau reprezentantii salariatilor vin la masa de negocieri si spun ca doresc "asta si asta" patronatul ori nu se prezinta ori le arata fise reale contabile si demonstreaza ca nu are de unde sa le indeplineasca cererile. Nici una din parti nu cedeaza. Cum sa ii oblige statul sa incheie contract colectiv de munca pe ramura?
In cazul in care ai dori sa iti faci o firma ce necesita 100 de salariati e mult mai comod sa nu te complici cu reprezentanti sau sindicalisti asadar 5 firme a cate 20 de salariati. Acelasi contabil acelasi sediu social etc. Formalitatile te pot scuti de multe neplaceri .
O alta idee, te poti interesa cat este amenda :)))) pentru ca nu ai de gand sa demarezi procedurile pentru incheierea contractului colectiv de munca.
Ce e asa mare diferenta daca ai 20 de salariati sau 21 ? :)

"Capul face,capul trage."


Niciun comentariu: