Translate
duminică, 10 august 2008
Notari vs avocati in tranzactiile imobiliare
Dreptul avocatilor de a incheia contracte de vanzare-cumparare in ceea ce priveste constructiile nu a fost pus la indoiala niciodata in lumea juridica, nici macar de notari. Disputa intervine in procedurile ulterioare ce tin de siguranta tranzactiei si inscrierea in Cartea Funciara. „Faptul ca dreptul de proprietate asupra unui imobil, fara terenul aferent, poate fi instrainat prin alte acte decat cele autentice (notariale) nu este un lucru de ultima ora, aceasta posibilitate existand inainte ca genialul avocat din Iasi sa descopere prevederile legii acum, in anul 2008“, se arata in malitiosul comunicat al notarilor. Problema apare la inscrierea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate, intrucat, dintr-o rutina acumulata in decenii, Oficiile de Carte Funciara nu vor sa inscrie decat actele facute in fata notarului. Hotararea data de instanta in cazul de la Iasi apare ca un precedent periculos pentru notari tocmai pentru ca obliga Oficiul sa inscrie acest drept perfect legitim.
Un excelent articol despre realitatea cruda inregistrata cand de avocati cand de notari.
Aici aveti tot textul - Avocatnet.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Am ras - chiar daca e de plans - cand ti-ai pus intrebarea "Prima oara de ce am citit?" Te-as intreba - din curiozitate - daca este cumva prima lege citita de tine care contine un limbaj complex, greu accesibil oricui si care, dupa o mie de citiri iti releva faptul ca in complexitatea ei ascunde lacune legislative? De aici se nasc viciile procedurale, nu? Cap.IV din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa prevede foarte clar ca limbajul trebuie sa fie concis, precis, sa excluda orice echivoc, se interzice folosirea neologismelor (tinand cont ca e o lege pt toata lumea)etc.etc.
A 2-a intrebare: ai gasit in interiorul aceleiasi legi sau in legi care se vor complementare dispozitii contrare? Eu da! Si una e chiar L 554/2004 rep.
Sunt pt dreptul avocatului de a incheia acte de vanzare-cumparare asa cum de altfel se intampla in toata lumea asta civilizata. Notarii, pt niste contracte aproape tipizate, ii usuca rau de tot la punga pe cumparatori. Consider ca Notarul trebuie sa aiba mult mai putine atributii, si anume cele referitoare la procuri, apostile si cam atat. Au un cozonac prea mare din care sug cu nerusinare bani grei pt munca putina. Un avocat isi toceste creierii cu studiul unei cauze, isi toceste nervii in instante si in alte institutii iar toate astea pe bani subtiri de cele mai multe ori (asta pt ca ma refer la avocatii obisnuiti si nu la baroni)
Trimiteți un comentariu